mandag 10. desember 2007

Kambodsjas fortid

Det er mye som kan sies om Kambodsja. For oss nordmenn kan det være artig å finne ut av at Nattønskes kjenningsmelodi ”Vårsøg” viser seg som en stor hit i landet. Men det er andre landeplager som har satt dypere spor i landet til det khmerske folkeslaget.

Kambodsja har en blodig fortid som de langt fra har klart å kvitte seg med. Vi skal ikke mer enn rundt 10 år tilbake for å finne siste rest av folkemordet som er ganske umulig å forstå.
Pol Pots Røde Khmer tok makten fra 1975 til 1979. Det var strengt tatt 4 år for mye. På
denne tiden klarte han å utrydde en fjerdedel (1.7 mill) av sin egen befolkning gjennom det som er kjent som folkemordet i Kambodsja. Pol Pots maoistiske styresett er noe av det sykeste verden har sett. Over natta forandret denne kommunistiske gjengen Kambodsja til et slaveland. De forandret rett og slett tidsregningen til år null og ingen hadde noen som helst rettigheter. Alle ble kommandert til å arbeide uten lønn og den minste form for motstand ble straffet med døden. Sovnet du på jobb ble du drept. Drept ble du kanskje uansett. Folk med kunnskap var farlig og kunne du lese var du så godt som død. Som Røde Khmer forklarte det: Alt sykt må skjæres bort. Den beryktede torturleieren S-21 i hovedstaden Phnom Penh ble et symbol på all grusomheten som oppstod. Av alle ting så ble byene nærmest rensket for mennesker. Nå skulle alle bo på landet og dyrke jorda og i god kommuniststil skulle ingen eie noe som helst, det gjaldt tydeligvis også menneskerettigheter.

Pol Pots, som i sin ungdomstid ikke brydde seg om politikk og som vennene mente ikke kunne gjøre en flue fortred, hadde forvandlet seg til en av tidenes verste tyranner og satte i gang dødsmarsjer. Han klarte til og med å få et eget ord i ordboka som omfatter det å systematisk drepe sitt eget folk (auto genocide). Gjennom historien har mange herskere satt i gang enorme utrydningsprosesser. Men sannsynligvis aldri før hadde en leder gjort det mot sitt eget folk – naturlig nok. Selv om Røde Khmer mistet makten i 1979, hadde Pol Pot så mye innflytelse i landet at han var den reelle lederen helt fram til 1997, før han døde i 1998. Hundretusener døde i flere blodige kamper på 1990-tallet. Og trist nok hadde han ikke hatt denne innflytelsen uten USA sin hjelp. Pol Pots Røde Khmer var nemlig en fiende av USA sin fiende (Vietnam), og derfor ble han backet opp med ressurser fra statene. Ingen av Røde Khmers ledere har enda blitt dømt for det de har gjort. Men flere sitter likevel i fengsel. Til neste år skal de fengslede lederne til pers, for en domstol som mulig blir finansiert av – hold dere fast – USA.

Hovedstaden Phnom Penh har forandret seg mye siden Pol Pot ledet landet. Her er en liten del av den velstelte residensen til kongen.

Ingen kommentarer: